Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Luottokortit

Luottokortit

Luottokorttien markkinoille on tullut paljon uusia vaihtoehtoja, joiden ominaisuudet lyövät laudalta monet perinteiset pankkien tarjoamat luottokortit. Jos haluat päivittää luottokorttisi modernimpaan versioon, tutustu eri vaihtoehtoihin tällä sivulla.

Ennen uuden luottokortin hankkimista kannattaa kortteja vertailla huolellisesti. Korttien ominaisuudet eroavat toisistaan suhteellisen paljon, eikä turhista lisäeduista kannata tietenkään maksaa. Oikean kortin valinnalla voit kuitenkin säästää selvää rahaa.

Miksi hankkisin luottokortin?

Luottokortti on nykyään lähes välttämätön kapine. Yhä suurempi osa kaikesta maksamisesta tehdään luottokortilla, ja esimerkiksi ulkomaanmatkoilla ei juuri muita maksutapoja edes kannata käyttää. Myös hotellien ja autojen vuokraus on ilman luottokorttia käytännössä mahdotonta.

Luottokortti on usein ylivoimaisesti turvallisin maksuväline, esimerkiksi verkkokaupoissa ja ulkomailla. Luottokortilla maksettuihin lentolippuihin ja matkoihin voi myös saada turvaa esimerkiksi matkan peruuntumisen varalta. Rahat saa usein helpommin takaisin luottokorttiyhtiön kautta.

Myös käteisen nosto ulkomailla on luottokortilla helppoa, ja myös selvästi turvallisempaa kuin käteistukkojen raahaaminen kotimaasta.

Kun listaan lisätään vielä erilaiset korteilla saatavat lisäedut sekä joustavat ja korottomat maksuajat, on luottokortin veroista maksutapaa vaikeaa löytää.

Luottokortin valinnassa kannattaa olla tarkkana

Kun olet hankkimassa ensimmäistä luottokorttiasi tai päivittämässä vanhaa korttia parempaan ja monipuolisempaan, kannattaa uuden kortin valintaa miettiä tovi jos toinenkin. Kortit poikkeavat toisistaan monin eri tavoin, eikä jokainen erityisominaisuus hyödytä kaikkia. Etenkin maksullisen kortin valintaa kannattaa siis miettiä.

Luottokorttien lisäksi korttimaksuja ja verkko-ostoksia voi tehdä myös muilla maksukorteilla. Esittelemme alla esimerkkejä erilaisista korteista ja niiden eroista.

Visa vai MasterCard?

Yllä mainitut nimet eivät ole itse asiassa luottokortteja, vaan maksujenvälitysjärjestelmiä. Kuluttajan kannalta maksujenvälitysjärjestelmällä on melko vähän merkitystä.

Sekä Visa että MasterCard on perustettu Yhdysvalloissa 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Molempia kortteja on maailmalla yli 2 miljardia, ja ne käyvät maksuvälineenä yli 200 maassa. Käytännössä Visa ja MasterCard ovat siis molemmat hyviä vaihtoehtoja.

Myös Diners Club sekä American Express välittävät korttimaksuja. Molemmat ovat Visaa ja MasterCardia vanhempia ja erittäin tunnettuja. Ne jäävät kuitenkin hieman Visan ja MasterCardin jälkeen myyntipisteiden määrässä.

Varsinaiset luottokortit

Luottokortti tarkoittaa korttia, jonka omistaja on saanut luottokorttiyhtiöltä luvan käyttää ostoksissaan luottoa eli vippiä. Usein ostoksille saa kuitenkin korotonta ja kulutonta maksuaikaa – jopa 60 päivän ajan.

Jos ostoksia ei halua maksaa maksuajan puitteissa pois, voi maksut hoitaa myöhemminkin halutun kokoisissa lyhennyserissä. Tällöin luotosta täytyy kuitenkin maksaa korkoa sekä mahdollisesti muita käsittelykuluja. Korko määritellään kortin myöntäneen pankin tai rahoituslaitoksen toimesta.

Moniin luottokortteihin saa myös pankkikortti- eli debit-ominaisuuden, jolloin puhutaan yhdistelmäkortista.

Pankkikortit

Pankkikortteihin ei liity lainkaan varsinaista luottoa, vaan ostokset veloitetaan suoraan kortinhaltijan tililtä. Pankkikortteja kutsutaan usein myös käteiskorteiksi tai debit-korteiksi.

Prepaid-kortit

Prepaid-pankkikorteilla tehdyt ostokset veloitetaan tililtä saman tien. Näillä korteilla ei siis voi ylittää tiliään, joten kortin voi saada myös ilman luottotietoja. Prepaid-kortit ovat turvallisia, ja niihin kuuluu usein erilaisia etuja.

Esimerkkejä Prepaid-pankkikorteista

Revolut

Revolut kortti

Revolut on erittäin suosittu, ilmainen prepaid-kortti. Kortilla voi nostaa rahaa missä päin maailmaa tahansa, ja kortinhaltija saa käyttöönsä myös edistyksellisen mobiilipankkitilin eurooppalaisella IBAN-numerolla.

Ilmaisen Revolut-kortin lisäksi tarjolla on kaksi maksullista versiota: Revolut Premium (7,99 euroa/kk) sekä Revolut Metal (13,99 euroa/kk). Maksullisiin Revolut-kortteihin sisältyy muun muassa ilmainen matkavakuutus sekä vapaa pääsy moniin lentokenttäloungeihin.

N26

n26 kortti

N26 on hyvin samantapainen prepaid-kortti kuin Revolut. Ilmaiseen korttiin saa IBAN-pankkitilin, jota on helppo hallinnoida mobiililaitteen kautta. Myös N26 käy maksuvälineenä ympäri maailman.

N26-kortin maksulliset versiot ovat N26 You (9,90 euroa/kk) sekä N26 Metal (16,90 euroa/kk). Nämä kortit sisältävät lukuisia erityisominaisuuksia, kuten matkavakuutuksen sekä ilmaiset käteisnostot ulkomailla.

Luottokorttien hinnat vaihtelevat

Eri pankkien ja luottoyhtiöiden tarjoamiin luottokortteihin sisältyy hyvin erilaisia etuja, ja myös niiden hintahaarukka on laaja. Korttia valitessa kannattaakin miettiä tarkkaan, mitä etuja kipeimmin kortiltaan kaipaa. Jos haluat nauttia mahdollisimman pitkästä korottomasta maksuajasta, tarvitset kenties eri korttia kuin henkilö, joka haluaa kerätä kanta-asiakaspisteitä tietyn kauppaketjun ostoksin.

Jotkut arvostavat luottokortissa ensisijaisesti kuukausimaksuttomuutta. Tällaisissa korteissa saattaa kuitenkin olla korkein korko varsinaista luotto-ominaisuutta käytettäessä – eli halpa kortti voi tulla huolimattomassa käytössä kalliiksi.

Mikäli kuitenkin maksat ostokset käytännössä aina korottoman maksuajan puitteissa, on kuukausi- tai vuosimaksuton kortti todennäköisesti fiksuin vaihtoehto.

Luottokorttien luoton hinta

Luottokortteihin liitetyn luoton korko ja kulut määritellään kortin myöntävässä rahoitusyhtiössä tai pankissa. Usein luottokorttien korko on 3 kuukauden Eurobor + kortin myöntäjän määräämä marginaali. Luottokortin todellinen vuosikorko voi olla mitä tahansa 5 ja 20 prosentin väliltä.

Luotosta saatetaan periä myös käsittelykuluja, esimerkiksi laskutuspalkkioita tai vuosimaksuja. Nostettua luottoa täytyy vähentää kuukausittain ainakin vähimmäislyhennyksen verran, mutta yleensä luoton voi maksaa myös kerralla pois.

Luottokorteilla saa monenlaisia etuja

Luottokortteihin liitetyt ekstraedut ovat monelle tärkeä syy luottokortin valintaan. Luottokorttien ohessa saatavia etuja voivat olla muun muassa:

Matkavakuutus. Jos maksat matkan luottokortilla, voit saada automaattisen ja ilmaisen vakuutuksen sekä matkustajille että matkatavaroille. Matkavakuutus kattaa myös matkojen peruuntumiset.

Pääsy lentokenttäloungeihin. Joidenkin luottokorttien haltijat ovat oikeutettuja käyttämään lentokenttäloungeja ympäri maailman. Ominaisuus, jota paljon matkustava arvostaa.

Kanta-asiakaspisteet ja käteispalautus. Moniin luottokortteihin on liitetty ominaisuus, jonka avulla ostoksista voi saada käteispalautusta tai rahanarvoisia bonuspisteitä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä luottokorteista

Kuka voi saada luottokortin?

Yleensä luottokortti voidaan myöntää yli 18-vuotiaalle, mutta osa pankeista ja rahoituslaitoksista vaatii hakijoilta korkeampaa (esim. 21 vuoden) ikää. Tulot vaikuttavat kortin luottorajaan, eli suurituloiset voivat saada kortin isommalla luotolla. Myös opiskelija ja työtön voi saada luottokortin tietyin edellytyksin. Maksuhäiriömerkinnät ovat useimmiten este luottokortin saamiselle.

Mikä on käteisnostomaksu?

Jotkut luottokorttiyhtiöt veloittavat erillisen maksun, kun luottotililtä nostaa rahaa käteisautomaatilla. Maksujen suuruus on yleensä joko pari euroa tai 1-2 % nostosummasta. Osa korttiyhtiöistä perii maksuja vain ulkomaan käteisnostoista ja osa ei ollenkaan.

Mikä on valuuttamaksu?

Valuuttamaksu voidaan periä ostoksista tai käteisnostoista, joita ei tehdä euroissa. Kaikkiin luottokortteihin ei tätä maksua sisälly, joten paljon matkustavan kannattaa valita luottokortti ilman valuuttamaksuja.

Mitä teen, jos kortti varastetaan tai se katoaa?

Kortin kadotessa tulee ottaa välittömästi yhteyttä pankin tai luottokorttiyhtiön sulkupalveluun. Numero löytyy pankin nettisivuilta ja itse luottokortista, ja se kannattaa tallettaa varmuuden varalta myös omaan puhelimeen. Ilmoituksen teon jälkeen et joudu itse vastaamaan kortilla mahdollisesti tehdyistä ostoksista tai käteisnostoista.