Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Vertaislaina

Vertaislaina

Vertaislaina tarkoittaa lainamuotoa, jossa yksityiset henkilöt lainaavat rahaa toisille yksityishenkilöille. Hakijan näkökulmasta vertaislaina toimii samalla tavalla kuin pikavippi – lainanottajan täytyy täyttää samanlaiset kriteerit, ja myös lainasummat liikkuvat samoissa summissa. Vertaislainaa on kuitenkin mahdollista saada hyvinkin edullisilla koroilla.

Vaikka rahoitus tulee vertaislainassa yksityisiltä ihmisiltä, on välikätenä aina vertaislainapalvelu. Vertaile pikavipit.fi:n palvelun avulla eri lainavaihtoehtoja, ja löydät juuri sinulle parhaan vertaislainan helposti ja nopeasti.

Parhaat vertaislainat 2022

Mitä vertaislainat oikein ovat?

Kun haet tavallista pikavippiä tai kulutusluottoa, ovat rahat aina peräisin lainaa tarjoavalta rahoitusalan yritykseltä. Vertaislainan kohdalla lainanantajina toimivat yksityiset ihmiset. Lainanhakija ja -antaja eivät kuitenkaan käytännössä kohtaa millään tavalla, sillä välittäjänä toimiva vertaislainayhtiö hoitaa lainan järjestämisessä vaadittavat toimenpiteet.

Vertaislainan etu on, että hyvän hakijan on mahdollista saada sen avulla lainaa pikavippiyhtiöitä maltillisemmalla korolla. Voit hakea vertaislainaa omilla ehdoillasi ja katsoa, löytyykö haluamallesi lainalle rahoittaja. Mahdollisuutesi paranevat, jos olet vakavarainen ja maksukykyinen.

Vertaislainojen avulla lainamarkkinoille on tullut lisää kilpailua. Kun rahan antamisesta eivät päätä enää ainoastaan pankit ja rahoitusyhtiöt, on näiden jättitoimijoiden monopoli hieman pienentynyt. Jos yksityishenkilö on valmis tarjoamaan lainaa keskimääräistä pienemmällä korolla, ei siihen ole mitään estettä. Ketterien verkkopalveluiden avulla toiminta on sekä vaivatonta että turvallista.

Vertaislainojen korot ja ehdot

Vertaislainojen korot vaihtelevat yksilöllisesti. Yleensä vertaislainaa hakiessa järjestelmä toimii huutokaupan tavalla, ja lopullinen korko määräytyy monien asioiden perusteella – esimerkiksi sen, millä korkotasolla juuri sillä hetkellä lainarahaa tarjoavat ihmiset ovat valmiita rahaa lainaamaan. Sama pätee laina-aikoihin.

Yleisesti ottaen vertaislainojen korkotaso on varsin kilpailukykyinen muihin lainoihin verrattuna. Mitä enemmän alalle tulee sijoittajia, sitä enemmän he kilpailevat lainanhakijoista. Tämä johtaa luonnollisesti parempiin etuihin.

Mitä tahansa lainaa hakiessa ovat maksukykyisimmät asiakkaat aina parhaassa asemassa. Asia korostuu vertaislainoissa, sillä niissä korot voivat vaihdella huomattavasti. Lainaa hakiessa kannattaakin aina muistaa kertoa kaikki asiat, jotka vaikuttavat positiivisesti omaan maksukykyysi.

Vertaislainojen korot koostuvat muiden lainojen tapaan nimelliskorosta sekä muista kuluista, jotka yhdessä muodostavat todellisen vuosikoron. Kannattaa siis tehdä lainojen vertailu aina huolella ja ottaa huomioon nimelliskoron lisäksi myös mahdolliset piilokulut. Niitä voi kertyä esimerkiksi tilin avaamisesta tai ylläpidosta.

Kuka voi hakea vertaislainaa?

Vertaislainoja myönnetään sekä yksityishenkilöille että yrityksille. Eri lainanantajat vaativat lainaajilta hieman erilaisia kriteereitä, mutta pääasia on, että sinulla on edellytykset maksaa ottamasi laina takaisin.

Yksityishenkilöiden kohdalla yleisimmät kriteerit ovat:

  • Olet yli 20-vuotias (joskus vaaditaan korkeampaa ikää)
  • Sinulla on säännölliset tulot
  • Sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä ja olet luotto- ja oikeustoimikelpoinen
  • Olet suomalainen tai olet asunut vakituisesti Suomessa vähintään 3 vuotta
  • Sinulla on verkkopankkitunnukset sekä sähköpostiosoite

Vertaislainan erot muihin lainatyyppeihin

Lainanhakijan kannalta vertaislainat, kulutusluotot ja joustoluotot eivät poikkea toisistaan paljoakaan. Lainat myönnetään samanlaisilla kriteereillä, ja lainasummat sekä laina-ajat ovat samankaltaisia. Takaisinmaksun ehdot ovat yhteneväiset. Jos et maksa lainaa ajoissa pois, aiheuttaa se vakavia seurauksia yhtä lailla vertaislainan kuin muunkin lainan kohdalla. Myös maksamaton vertaislaina voi mennä perintään.

Ja vaikka vertaislaina saattaa olla edullinen, voi se olla myös kallis. On siis aivan yhtä tärkeää vertailla keskenään myös eri vertaislainojen tarjoajat – vain siten voit löytää itsellesi parhaan vaihtoehdon.

Mitä vertaislaina tarkoittaa sijoittajalle?

Miksi yksityiset ihmiset haluavat rahoittaa muiden lainoja? Kyseessä ei ole hyväntekeväisyys, vaan puhdas bisnes. Lainoihin sijoittaminen voi tuoda mukanaan jopa yli 10 % kasvavat korkotuotot. Toki lainojen rahoittamiseen liittyy aina myös riski, sillä kaikki lainanottajat eivät valitettavasti maksa lainojaan takaisin.

Vertaislainoissa riskiä on hajautettu, eli yksi rahoittaja ei rahoita kokonaan yhtä lainaa. Yhdessä lainassa voi olla rahaa esimerkiksi 10 eri ihmiseltä. Sama lainanantaja voi käytännössä olla rahoittamassa monen ihmisen lainoja, mikä pienentää sijoituksen riskialttiutta huomattavasti.