Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Eroon pikavipeistä

Eroon pikavipeistä

Perättäisten pikavippien hankkiminen voi ajaa lainanottajan nopeasti umpikujaan. Pienet pikalainat ja vipit ovat tunnetusti hintavia, ja jos niitä kertyy useampia, saattavat kuukausilyhennykset kasvaa omaa maksuvaraa suuremmiksi.

Miten pikavipeistä voi päästä eroon? Keinoja on monia. Helpoin ja nopein tapa päästä eroon pienistä lainoista on pienten lainojen yhdistäminen yhdeksi, halvemmaksi lainaksi.

Voit päästä eroon veloista näillä keinoilla:

  • Yhdistä pikavipit yhdeksi lainaksi
  • Maksa kalliit lainat pois ensin (lainojen vyöryttäminen)
  • Säästä tai hanki lisätuloja
  • Älä ota uusia pikavippejä

Kerromme tässä artikkelissa lisää kaikista näistä keinoista ja annamme niihin myös käytännön vinkkejä.

Ketjussa otetut pikavipit tulevat kalliiksi

Elämässä sattuu ja tapahtuu. Joskus eteen tulee tilanteita, joissa lisärahan hankkiminen on välttämätöntä: lapset tarvitsevat harrastusvälineitä, hammas pitää paikata tai hermot vaativat rentouttavaa lomamatkaa.

Oman taloustilanteen parantaminen pienillä lainoilla on aivan suotavaa ja normaalia, mutta tähän keinoon ei ole hyvä turvautua liian usein. Pikavipit ovat suurempia kuluttajalainoja kalliimpia, joten niiden kasautuminen voi kasvattaa kuukausittaiset lainojen lyhennykset kohtuuttoman suuriksi.

Jos tässä tilanteessa päätyy ottamaan lisää pikavippejä koroista ja kuluista selvitäkseen, on kierre valmis. Pahimmassa tapauksessa lopputuloksena on maksuhäiriömerkintä, mikä vaikeuttaa elämää monella eri tavalla.

Miten tällaisessa elämäntilanteessa pääsee eroon pikavipeistä? Yksi keino on lainojen yhdistäminen yhdeksi lainaksi, jonka avulla voit yhdellä kertaa maksaa pois kaikki vanhat lainat ja pikavipit.

Yhdistelylaina on helpoin keino päästä eroon pikavipeistä

Lainoista eroon pääseminen uuden lainan avulla voi kuulostaa järjettömältä, mutta se todella toimii. Pikavipeistä eroon pääseminen hoituu helpoiten hankkimalla yhden, edullisen lainan, jolla voi maksaa pois kaikki aikaisemmat pikavipit.

Monen pienen lainan maksaminen samaan aikaan on huono vaihtoehto lukuisista eri syistä.

Pienissä lainoissa korot ovat suuremmat

Maksat käsittelykuluja monesta eri lainasta

Joku laina voi unohtua, jolloin vaarana on maksuhäiriömerkintä

Kun maksat vain yhtä lainaa ja yhdelle taholle, helpottuu arki huomattavasti. Ison lainan korot ja muut kulut yleensä myös huomattavasti pikavippejä pienemmät.

Pikavippien yhdistäminen on helppoa

Nykyisin markkinoilta löytyy jo monia lainoja, jotka on tehty erityisesti pikavippien yhdistämiseen. Pikavipeistä eroon pääseminen onnistuu kuitenkin myös tavallisella kulutusluotolla.

Valitsetpa pikavippien maksamiseen kumman lainan hyvänsä, on ne syytä vertailla tarkasti ennen lainan ottamista. Isossa lainassa laina-aika on pidempi kuin lyhytaikaisissa pikavipeissä, joten korot ja muut kulut tulevat kertautumaan useammin. On hyvä kiinnittää huomiota lainan kokonaiskustannuksiin ja tutkia tarkasti lainan todellinen vuosikorko. Tuskin haluat mennä järjestelylainaa ottaessasi ojasta allikkoon.

Lainavertailun avulla voit löytää edullisimman lainan ja ottaa uutta lainaa ilman pelkoa ylivelkaantumisesta.

Miten pikavipit yhdistetään?

Pikavippien yhdistäminen on helppoa, ja prosessin saa tehtyä nopeasti – jopa saman päivän aikana.

Pikavippien yhdistely aloitetaan laskemalla yhteen kaikki pikavipit sekä lisäksi myös esimerkiksi osamaksut ja luottokorttivelat. Näissä kaikissa luotoissa on korkeat kulut, joten ne kannattaa yhdistää saman yhdistelylainan alle.

Halpoja lainoja, esimerkiksi pientäkään asuntolainaa, ei kannata maksaa yhdistelylainalla. Keskity yhdistämään pikavipit ja muut lainat, joissa on iso korko.

Selvitä sinulle sopiva kuukausilyhennys

Kun lainasumma on selvillä, laske sen jälkeen kuukausittainen maksuvarasi tietääksesi, minkä kokoinen kuukausilyhennys on sinulle sopiva.

On tärkeää käyttää velkojen maksuun vain osa kuukausittaisesta maksuvarasta. Tulevia pikavippejä välttääksesi sinun kannattaa nimittäin tässä vaiheessa alkaa säästämään puskurirahastoa, jonka avulla rahoitat jatkossa äkilliset menot.

Miten tämänhetkisten velkojen maksaminen sujuu? Jos taloutesi keikkuu jatkuvasti veitsenterällä, kannattaa uutta lainaa maksaa takaisin kuukausittain vanhojen lainojen yhteissummaa vähemmän. Näin saat apua jokapäiväisiin kuluihin, sillä kaikkea rahaa ei tarvitse käyttää velkojen maksamiseen. Jos eteen tulee uusia hankintoja, voit maksaa ne omalla rahallasi lainan sijasta.

Valitse laina-aika järkevästi

Mitä pidemmän laina-ajan valitset, sitä pienempää kuukausittaista lyhennystä velkojen maksu vaatii. Kannattaa kuitenkin muistaa, että pidempi laina-aika kasvattaa myös lopullisia lainakuluja.

Esimerkki Pikavipit.fi-palvelun lainavertailusta: Jos otat lainaa 10 000 euroa ja 3 vuoden laina-ajalla, kertyy koko lainan kustannukseksi (Omalaina.fi:n kautta) noin 700 euroa. Kuuden vuoden laina-ajalla maksat lainakuluja 1 300 euroa.

Voit liukuvalitsijan avulla vertailla eri laina-aikojen vaikutusta kuukausimaksun kokoon. Näet samalla, mikä lainantarjoaja antaa edullisimpia lainoja, joiden avulla voit päästä eroon pikavipeistä.

Maksa pikavipit välittömästi yhdistelylainalla

Tärkeää: Jos hankkiudut eroon pikavipeistä maksamalla vanhat pikavipit pois kulutusluotolla, älä koskaan ota lainaan senttiäkään ylimääräistä. Muista myös maksaa kaikki vanhat lainat välittömästi kulutusluoton saamisen jälkeen.

Muita keinoja päästä eroon pikavipeistä

Voit päästä eroon veloista, jos sinulla on mahdollisuus ottaa esimerkiksi yhdistelylaina tai kulutusluotto pienempien velkojen maksuun.

Oman talouden kannalta on kuitenkin paljon parempi yrittää ensin ottaa raha-asioiden hallinta haltuun, jotta sinun ei enää tarvitse jatkossa hankkia rahaa uudella lainalla. Vaikka yksi muiden velkojen maksamiseen tarkoitettu laina on paljon halvempi ja helpompi vaihtoehto kuin useiden pikavippien ottaminen, voi veloista selvitä ilman sitäkin.

Karsi ylimääräiset menot

Järkevin keino, jolla saat talouden kuntoon, on lopettaa varojen yli eläminen. Velkaantumisen syy kun on yleensä kuitenkin vain tuhlaaminen silloin, kun siihen ei olisi varaa. Toki maailmasta löytyy muitakin syitä ottaa liikaa lainaa, eikä asiaa tarvitse hävetä. Apua on saatavilla – ja myös itseään voi auttaa.

Menoja on mahdollista saada karsittua nopeammin, jos tekee tarkan laskelman kaikesta kulutuksesta. Laske yhteen pakolliset menosi (vuokra tai asuntolainan lyhennys, vastike, netti- ja puhelinmaksut, harrastukset, lainojen lyhennykset, ravintolakulut, vaateostokset jne) ja vähennä lopputulos käteen jäävistä tuloistasi.

Mikä osa-alue syö eniten rahaasi? Voisitko nipistää edes joistain menosta – esimerkiksi vaihtaa jumpat vuoden ajaksi lenkkeilyyn tai lopettaa alkoholin käyttämisen ravintoloissa? Kannattaisiko vaihtaa halvempaan asuntoon? Omaa tilannetta voi auttaa monella tavalla.

Ala säästää pesämunaa

Kun olet päässyt eroon edes muutamasta kuluerästä, tee säästösopimus. Ei haittaa, vaikka pystyisit pistämään sivuun vain muutaman kympin kuussa, sillä ajan kanssa tällaisestakin summasta kasvaa suurempi. Säästä kuitenkin mahdollisimman paljon silloin, kun siihen kykenet. Ylimääräistä rahaa ei aina tarvitse tuhlata pois.

Miten päästä kokonaan eroon veloista mahdollisimman nopeasti?

Jos haluat maksaa velat pois nopeammin, voit tehdä sen velat vyöryttämällä. Se on hyvä keino, jos lainoja ei ole yli viittä.

Vyöryttämisen idea on seuraavanlainen: maksa ensin pois pienin laina nopeasti sillä aikaa, kun lyhennät muita lainoja minimimäärällä. Kun yksi laina on maksettu, siirrä siihen käyttämäsi lyhennyssumma seuraavaksi pienimmän lainan lyhentämiseen nopeammin samalla, kun lyhennät muita lainoja minimisummalla – ja niin edelleen.

Jatka näin siihen asti, kunnes kaikki velat on maksettu. Viimeistä lainaa on mahdollista saada lyhennettyä yleensä jo usein melko suurella summalla, koska kaikki muu velka on jo maksettu pois.

Vastauksia yleisiin kysymyksiin, kun haluat pois veloista

Milloin velka kannattaa maksaa takaisin nopeammin pois?

Veloista pääsee eroon vain maksamalla lainaa pois, joten maksamalla lainaa nopeammin voi auttaa omaa tilannettaan paljonkin. Yleensä lainayhtiöt eivät ”rankaise” lainanottajaa liian nopeasta lyhennystahdista. On kuitenkin mahdollista, että pienemmäksi jäävä korko-tulo tulee aiheuttamaan lisäkustanuksia, joten asia kannattaa varmistaa myös lainayhtiön asiakapalvelusta.

Voinko saada lainaa pikavippien yhdistämiseen ilman luottotietoja?

Käytännössä et. Lainayhtiöiden toiminta perustuu ajallaan takaisin maksettuihin lainoihin, joten on luonnollista, että ne arvottavat lainanhakijansa. Jos et onnistu saamaan enää yhdistelylainaa ja pääsemään eroon veloista, hae apua esimerkiksi Takuusäätiöstä.

Mistä yhdistelylaina kannattaa ottaa?

Helpoin keino saada edullista lainaa vippien yhdistelyyn on lainojen vertailu. Saat nähtäväksesi samalla kertaa monta lainaa ja näet yhdellä silmäyksellä, millä lainalla on edullisimmat kulut. Lainatarjouksia saa toki pyytää useampiakin – ja täysin ilman sitoumuksia. Usein hyvä laina tulee henkilökohtaisen tarjouksen perusteella, sillä kaikki lainayhtiöt arvottavat lainanhakijat eri tavoin. Tällä tavoin kilpailutetulla lainalla voi olla jopa halvempi korko kuin vertailussa näkyvällä lainalla.